Notice: Undefined offset: 0 in /home/paul/public_html/command/sub.php on line 110
Paul the Dutchman
Contact

Linux, mijn ervaringen


2002
Er is in een paar jaar veel veranderd als je kijkt naar Linux distributies en de toegankelijkheid ervan. Een aantal jaren geleden wilde ik mij al verdiepen in Linux, maar door de moeilijke installatie en de vele mislukkingen hiervan ben ik toch maar bij het vertrouwde Windows gebleven. Ik heb in die tijd Redhat geprobeerd, en later nog Mandrake, Go!Linux en Suse.

Met Redhat heb ik het langst gestoeid, omdat dat na installatie in ieder geval wilde opstarten. Mijn bevindingen van toen vind je hier. (het is wat achterhaald omdat de distributies van tegenwoordig allemaal grafisch zijn.) Het nadeel van deze distributie, en de andere in die tijd ook, was dat je alles zelf moest configureren in een Dos-achtige omgeving. Uiteindelijk heb ik Redhat draaiende gekregen maar in vergelijking met Windows viel het mij zeer tegen. Er waren nog haast geen bruikbare programma's en degene die er wel waren liepen ver achter in vergelijking met Windows programma's in die tijd.

2003
Ik kwam opnieuw in aanraking met Linux toen bij een computerblad een cd zat met de Knoppix distributie. Dit was een zg. live-cd van Knoppix versie 3.2.

- live-cd's - Met zo'n live-cd start je de pc op en je kunt dan gemakkelijk kennis maken met Linux. Het systeem opgestart van CD is wel trager als wanneer je het echt installeert op je harde schijf.

HOE START JE OP VAN CD? Je moet tijdens het opstarten aangeven dat je van de CD-rom wilt opstarten. Sommige pc's hebben de mogelijkheid om tijdens het opstarten van de pc op een toets te drukken waardoor je in een menu komt waar je het opstartmedium kunt kiezen. (Bij mij F12) Als je pc dit niet heeft moet je in het BIOS bij '1st bootdevice' de CD-rom als eerste zetten. Dan 'save and exit' zodat het BIOS de verandering onthoudt. (met welke toets je in het BIOS kunt komen, wordt afgebeeld op het scherm als je de pc opstart. Meestal F1, F10 of DEL. Je moet wel snel op de juiste toets drukken anders ben je te laat)

Je huidige systeem blijft gewoon bestaan, dus als het je toch niet bevalt of je wilt ook onder Windows blijven werken, haal je gewoon de cd eruit, je start opnieuw op en je zit weer in je gebruikelijke OS. Ik heb er wat mee geëxperimenteerd, maar kon er nog niet mee wat ik zou willen. Ik stond wel versteld van het feit dat alle hardware automatisch gevonden en geïnstalleerd werd. Ik kon direct internetten en het draadloze netwerk gebruiken zonder verder iets in te stellen. Daar kan Windows een puntje aan zuigen.

2006
De ontwikkelingen hebben niet stilgestaan. Het opstarten gaat helemaal automatisch. Je hoeft eigenlijk geen kennis meer te hebben van Linux om een live-cd op te starten. Er zijn vele distributies die een live-cd ter beschikking hebben. Dat maakt het wel lastig om te kiezen. Maar het is ook wel heel leuk om er een aantal te proberen. Je moet wel Adsl of kabelinternet hebben, want de iso-bestanden zijn circa 650 MB groot. En het kost je wel een paar cd-r's.

Als Linux je wel bevalt kun je de meeste distributies ook installeren op je harde schijf. Bij de meeste distributies gaat dit in een grafische interface, dus dat is goed te doen. Je wordt geholpen met Linux partities aanmaken en er wordt een bootmenu op de harde schijf geinstalleerd. Linux herkent Windows installaties en er worden dan ook automatisch opstartmogelijkheden in dit bootmenu toegevoegd. Je kunt dus bij het opstarten van de pc de keuze maken of je met Linux wilt werken of met Windows.

Een Linux-distributie kiezen Voor een beginner is een keuze maken moeilijk. Ik heb ook een stuk of 7 verschillende live-cd's gedownload en uitgeprobeerd. Sommigen starten niet eens op op mijn pc (overigens wel op mijn laptop) , dus die vielen al af. Dan is er een groot verschil tussen de grafische interface die er gebruikt wordt. In de meeste gevallen is dit KDE of GNOME. KDE heeft mijn voorkeur. (Suse, Knoppix, Kanotix, Kubuntu en PcLinuxOS werken met KDE) KDE heeft meer de look en feel van Windows. Dit zal dus waarschijnlijk de meeste Windows gebruikers meer bevallen.

Populaire distributies (Distrowatch ) : Ubuntu, Suse, Fedora, Mepis, Mandriva, Knoppix, PcLinuxOS en Damn Small Linux.

Mijn voorkeur ging op dat moment uit naar Kanotix (een Knoppix afgeleide, maar met beter installatieprogramma) Damn Small Linux (http://www.damnsmalllinux.org/) Kan vanaf USB stick, een CompactFlash kaart of harde schijf opstarten en draaien. Ook vanuit Windows in een venster is een mogelijkheid. Maar 50 MB groot! Draait al vanaf een 486DX met 16 MB RAM geheugen.

2007
Opensuse bevalt me goed, af en toe doe ik wat mee. Je moet nog wel een heleboel handelingen verrichten voordat je er hetzelfde mee kunt doen als met Windows. Audio bestanden en videobestanden kunnen niet Opensuse niet 'out of the box' afgespeeld worden, dar moeten wat dingen voor geïnstalleerd worden.

2009
Ubuntu ontdekt, bevalt me heel goed. Deze distributie werkt meer zoals Windows en doet iets minder vervelend over rechten en mounten van harde schijven. Ubuntu 9 bevalt nog beter. Programma's installeren, het systeem updaten en upgraden werkt makkelijk en zonder problemen. Mp3's kun je direct na het installeren afluisteren en als er een plugin benodigd is voor een bepaalde soort video dan wordt die automatisch geïnstalleerd.

2010/2011
Ik ben nu bij versie 11. Windows is nog steeds het meestgebruikte systeem bij ons in huis. Dat komt voornamelijk omdat de laptop die bijna altijd aanstaat gebruik maakt van Windows. Op mijn hobby-pc is Ubuntu 11 geïnstalleerd naast Windows.

Reactie *
Naam *