DOE HET ZELF: TEGELS PLAKKEN

 

PW 2009

 

 

 

 

 

 

Voorbereiding aan ondergrond

Evt. oude tegels verwijderen Anders de oude tegels zorgvuldig vetvrij maken. Als je bij het aanbrengen van de lijm merkt dat het niet goed pakt (plakt) dan moet je eerst voorstrijken.

Vlak maken van de wand (úitstekende tegels en bobbels verwijderen – verdikkingen van 2 á 3 mm zul je al heel veel last van krijgen, verwijder ze dus! ) evt. uitvlakken met roodband of lijm, vloeren uitvlakken met egaline.

Wanden/vloeren verstevigen Bij onstevige ondergrond kunnen tegels loslaten of scheuren!

Houten vloeren verstevigen met extra laag plaatmateriaal (min. 16 mm) of, indien vloerconstructie sterk genoeg is en het geen probleem is dat de vloer circa 3,5 cm omhoog komt, de vloer verstevigen met zwaluwstaartplaten en beton.

Houten wanden; minimaal 18 mm multiplex tegen een frame met staanders om de 40 cm. Verstevig de wand extra op plekken waar zwaar sanitair aan komt te hangen.

Gipsplaatwanden; gebruik groene gipsplaten. (voorstrijken is niet verplicht, maar wel aan te raden)

Vetvrij maken Bij tegelen op tegels met ammonia de muur vetvrij maken.

Voorstrijken Sterk zuigende ondergrond, gipsplaat en hout voorstrijken met voorstrijkmiddel.

Maatvoering

‘Bezint voor ge begint’ en ‘meten is weten’

Beter 10 minuten langer nadenken, dan tegels er weer uit halen omdat het toch niet goed uitkomt …

Gebruik geen kruisjes. Zet strepen !

Komt de tegel horizontaal of verticaal ?(in de breedte of in de hoogte)

Bekijk de kamer goed. Zijn er ramen, deuren, muurtjes, wc- achterbouw, douchebakken, nissen, muurtjes die iets naar voren steken ?

Bepaal de plek van de tegels. Zet strepen op de muren met behulp van een tegel en bekijk rustig hoe het het best uitkomt. Als er meerdere plekken zijn waar het niet zo goed uitkomt, ga dan kijken waar het in ieder geval goed uit moet komen, bijv. bij dat ene muurtje, het uitzicht vanaf de wc of op ooghoogte … Zorg ervoor dat je geen (of zo weinig mogelijk) smalle strookjes krijgt. Werk zo veel mogelijk symmetrisch.

Soms kan het mooier zijn als je de hoogte van een muurtje of wc-achterbouw aanpast op de tegelmaat.

Begin dus niet direct te plakken, maar bekijk elke muur, zet wat horizontale strepen en verticale strepen hoe je denkt dat het het mooist uitkomt, kijk dan eens rustig de ruimte door en kijk of de horizontale lijnop alle muren doorloopt en denk verder aan symmetrie.

Keuzes

Als je moet kiezen tussen 5 smallere tegels boven het raam of smalle tegels langs het plafond over de gehele muur, dan kies ik voor het minste aantal smalle tegels.

Als je alles hebt uitgemeten en er zijn 3 alternatieven, kies je voor het minste erge alternatief. Dus het alternatief waarbij er het minst aantal smalle stroken gebruikt worden of waarbij de probleemstukjes het minst in zicht zijn.

Definitieve maatbepaling

Als je de maten hebt bepaald zet dan definitieve strepen op de muur. Controleer eerst je waterpas. Zet een horizontale streep,

draai de waterpas om en kijk of de streep klopt. Twijfel je of hij goed is of is het een kleine waterpas, draai hem dan steeds om bij het rond zetten van de strepen. Je krijgt dan toch een streep die over het geheel horizontaal is.

Horizontale strepen: Als er een smalle decortegel ongeveer op de halve hoogte op de wand komt, zet dan een streep bij de bovenkant van de tegel die onder de decortegel komt. Vanuit deze streep ga je eerst de tegels eronder plakken.

Zet evt. nog meer horizontale strepen, bijvoorbeeld 3 tegels + 3x voegbreedte onder en boven de eerste horizontale streep. Zet deze horizontale strepen op alle wanden. Om bij elke rij tegels een streep te zetten is onzin en tijdrovend en je zult zien dat het toch niet uitkomt.

Verticale strepen: Voor deze strepen geldt ook hetzelfde als bij de horizontale strepen. Het nut ervan is het grootst als je de tegelbreedte aanhoudt, dus als de tegels 20 cm breed zijn zet je ongeveer elke 81,2 of 101,5 cm een verticale lijn. Alleen de eerste verticale lijn is maatbepalend. Hier begin je namelijk met plakken de andere lijnen zijn er om in de gaten te houden of je ‘te lood’ blijft werken. Als je 2 rijen tegels hebt geplakt, kun je controleren of de tegels er recht in komen door een lange waterpas of een rechte lat tegen de laatst geplakte tegels te houden. Je ziet nu direct of de tegels nog mooi recht lopen en kun je de tegels evt. corrigeren door ze tegen de lat of waterpas te drukken.

Lijmen

Zet de verwarming uit en raam open, lijm moet niet te snel drogen.

Gebruik nooit pasta op vloeren en in zeer natte ruimtes! Gebruik op houten wanden of gipsplaatwanden altijd flexibele lijm. Er is ook poederlijm die flexibel is.

Direct overtollige lijm verwijderen met een lucifer.

Gebruik een lijmkam met een goed handvat en vierkante vertanding.

Begin te plakken met de tegels onder een decorstrip of ongeveer op ooghoogte zoals ik al aangegeven heb bij

‘Maatvoering’.

Eerst de muren betegelen dan de vloer.

Denk eraan dat een vloer kan aflopen (op afschot), houd hier rekening mee met het snijden van de onderste wandtegels. In hoeken minimaal 2 tot 4 mm speling aanhouden, om scheuren van de tegels te voorkomen bij uitzetten of krimpen van de wanden.

Grootte van de vertanding van de lijmkam: (ook afhankelijk van

vlakheid van de muur)

 

 

Wanden:

 

 

– tegelgrootte vanaf circa

25x40

-> 6 á 8 mm

– tegelgrootte tot circa

25x40

-> 4 á 6 mm

Vloeren:

 

 

– tegelgrootte

30x30

-> 8 mm

Verdeel de lijm gelijkmatig. Smeer 1 á 2 m2 in met lijm, afhankelijk van je ervaring met tegels plakken. Dat hoeft nog niet direct op de goede dikte, dat ga je nu doen. Als op het gedeelte dat je wilt gaan doen genoeg lijm zit, ga je het op de goede dikte kammen. Houd hierbij de lijmkam telkens onder dezelfde hoek op de muur.

Bij tegelen op tegels heb je meer tijd om de tegels erop te plakken omdat de lijm langzamer droogt.

 

 

 

 

 

 

DOE HET ZELF: TEGELS PLAKKEN

 

PW 2009

 

 

 

 

 

 

Druk de tegels met een iets draaiende beweging van bovenaf op de muur. Druk hem niet te ver naar onder want als je hem dan weer omhoog drukt kruipt hij meestal weer wat omlaag. Beter even iets te hoog aanhouden, meestal zakt hij dan precies op zijn plek.

Als je tegelt op tegels houd er rekening mee dat de lijm minder snel droogt en er meer kans is op verzakken van de tegels.

Grote tegels die willen gaan zakken kun je tijdelijk ondersteunen met lucifers (of het puntje van de plastic kruisjes, die je toch maar gekocht had omdat de verkoopster ze adviseerde ;o)

Hoekstrips

Zorg dat je de goede maat strips koopt. Liever een mm te groot dan een mm te klein.

Als ze niet persé nodig zijn, gebruik ze dan niet. Het is heel moeilijk om het mooi te krijgen en tegels met afgewerkte randen zijn mooier.

Houdt met de plaatsbepaling van de tegels rekening met hoekstrips. Als bijv. op een wc-achterbouw een horizontale strip wordt geplaatst en je wilt met een hele tegel aansluiten onder de strip moet je de hoogtebepaling van de tegels op de rest van de muren aanpassen op de hoogte van de tegel onder de strip.

Hoekstrips zijn lastig aan te brengen.

Ga héél precies te werk !

Ikzelf doe meestal eerst de kopse kant waarbij je de gesneden of gezaagde tegels tegelijk met de 2 strips aanbrengt. De breedte van de tegel moet je heel nauwkeurig bepaald hebben. Houd rekening met de lijmdikte en de tegeldikte van de zijkanten van het muurtje.

Afwerking

Voegen: Het tegelwerk minstens een dag laten drogen voordat je gaat voegen !

Hoeknaden en aansluitingen met kozijnen e.d. niet voegen, deze worden gekit.

Voeg een vloer nooit wit in, dit is heel snel niet wit meer !

Koop het fijnste voegmiddel dat de bouwmarkt verkoopt, dit geeft een veel mooier resultaat.

Roer het voegmiddel goed door en voeg zoveel water toe tot een plastische massa ontstaat.

Het is te dun als de voegen niet vol komen te zitten.

Het is te dik als je het opgebrachte voegmiddel niet goed in de voegen krijgt en het niet lekker uitsmeert.

Beter iets te dun dan te dik. Wees niet bang om te knoeien.

Smeer met een voegbordje het voegmiddel op de tegels en uiteraard in de voegen.

Na een minuut of 10 kun je beginnen met licht inwassen met een grote,vochtige spons. (hierdoor komen de voegen goed vol te zitten en het overtollige voegmiddel wordt verwijderd.)

Ondertussen ga je uiteraard ook door met een nieuw stuk invoegen anders komt het nooit af.

Eerst diagonaal over de voegen anders heb je kans dat je het voegmiddel er uit veegt.

Steeds spons uitspoelen en uitknijpen. Doe dit circa 4x.

Als je de voeg er weer uit veegt is óf de voeg nog te nat of de spons is te nat.

Als de voegen mooi vol en glad zijn niet meer op de voegen drukken.

Voegen laten drogen en met droge doek het achtergebleven stof verwijderen.

Kitten: Kit in natte ruimtes alle hoeknaden en aansluitingen met kozijnen of andere materialen. In droge ruimtes zou je evt. hoeknaden waarbij de muren uit dezelfde materialen bestaan kunnen voegen met voegmiddel.

Gebruik schimmelwerende siliconenkit.

Plak de tegels af vóór het kitten. Plak het plakband niet te ver uit elkaar. Een kitnaad van circa 4 mm is het mooist. Houd er met het afplakken rekening mee dat je het plakband ook zover uit elkaar zet. Schuin bekeken.

Kit de naad goed vol. Doe een beetje afwasmiddel in wat water. Hiermee maak je een vinger nat en wrijf je stevig over de kit om het overtollige kit te verwijderen. Evt. nog een keer. De kit moet nu zover verwijderd zijn dat het randje van het plakband nog net de kit aanraakt. Plakband verwijderen en nogmaals licht met ingezeepte vinger over de kit om de kleine opstaande randjes vlak te wrijven. Zo gauw je voelt dat je vinger niet glad meer is, opnieuw natmaken, anders trek je de kit eruit !

De kit zeker 2 dagen laten rusten.

Accessoires:

probeer zoveel mogelijk in de voegen te boren

Gereedschap

duimstok, potlood, waterpas

kleine troffel, menger voor op een boormachine, lijmkam vlakspaan (voor uitvlakken)

goede tegelsnijder, kleine slijptol met diamantschijf, tegelgatenboor, tegelkniptang

stanleymes en ijzerzaag(voor hoekstrips) voegbordje, grote spons (zacht), emmer, lucifers

kitspuit, papieren schildersplakband, oude doeken, afwasmiddel

Voorbeelden

Let op dat de tegels door moeten lopen boven muurtjes die niet helemaal doorlopen naar het plafond.

In het voorbeeld hierboven begin je dus met het linkergedeelte, daarna plak je de tegels boven het muurtje helemaal door naar de rechterhoek. Dan pas ga je het rechtergedeelte verder betegelen. De derde stap is het muurtje.

Convert PDF to HTML